Strungurile cu frezare sunt dotate în general cu sisteme de prindere cu pensete ER pentru sculele rotative monobloc, burghie sau freze. În general sistemul de prindere cu pensete ER nu este oferit întotdeauna cu pensetele de precizie. Pentru anumite aplicații, în special de frezare se poate constata că rigiditatea nu este suficientă datorită modului de strângere în pensetă. Deasemenea pot exista situații de prelucrare nefavorabile când s-ar impune utilizarea unor scule lungi, ceea ce ar afecta din nou rigiditatea sistemului.

Ca o soluție alternativă, Albrecht a introdus portscule micro ER, care pot fi folosite împreună cu sistemul tradițional de prindere ER, înlocuind penseta elastică de prindere. Porsculele ER asigura precizia și rigiditatea necesară pentru:

  • a intensifica parametrii regimului de prelucrare,
  • a reduce vibrațiile din procesul de prelucrare
  • a mări durata de viață a sculelor de carbură
  • a scădea costurile de producție.

Micro portsculele ER sunt disponibile pentru mărimile ER 20, 25 și 32 pentru prindere scule cu coadă de diametru maxim 6 mm, asigurând o bătaie radială de maximum 3 µm la 2,5xD.

Prinderea efectivă a cozii sculei se face prin intermediul unei pensete specifice Albrecht, acționată printr-un mecanism intern, doar utilizând o simplă cheie de mână. Pensetele sunt disponibile pentru diverse diametre și pentru răcire prin portsculă. Mai multe detalii despre dimensiuni găsiți în catalogul disponibil în secțiunea produse/portscule.

Aceste sisteme de portscule se pot folosi cu succes și în cazul utilizării capetelor unghiulare dotate de asemenea cu sistem de prindere ER.